Bra fetter – dessa fetter bör du ha med i din kost!


Det är skillnad på fett och fett. Stor skillnad. Har du läst några av våra övriga inlägg om omega-3 fetter och de positiva effekterna av omega-3 kapslar har du säkert förstått av det finns fetter som leder till ohälsa och som är skadliga för kroppen, men också tvärtom. Det vill säga att det finns fetter, såsom omega-3, vilka kan vara extremt hälsosamma för din kropp.

Omega-3 kan exempelvis skydda/förebygga flera av våra mest vanliga sjukdomar men också lindra och bota dess symptom. För dig som är intresserad av vilka slags fetter du bör äta mer av har vi här sammaställt en enkel lista med 4 viktiga punkter:

  • 1. Ät en hög halt av enkelomättade fettsyror. Dessa hittar du exempelvis i frön, nötter, vilt, fågel och ägg.
  • 2. Ät en låg halt av mättade fetter. Undvik mättade fetter från charkprodukter och mejeriprodukter.
  • 3. Se till att du får en balans mellan omega-3 och omega-6 i din kost. Det är ett faktum att eskimåer och japaner som har en jämn balans mellan dessa fetter har en mycket mindre frekvens av hjärt-kärlsjukdomar, reumatisk, ledbesvär, cancer och andra sjukdomar. Detta på grund av ett balanserat intag av just omega-3 och omega-6. Forskning har visat att de flesta skandinavier äter lite eller ingen fet fisk, och att vi på grund av detta har mellan 10-20 gånger för lite omega-3 i vårt blod.
  • 4. Undvik transfetter – och ät måttlig med naturliga tranfetter. Industriellt tillverkade transfetter ska du sky som pesten: de är förfetande och ohälsosamma för din kropp. Finns i halvfabrikat, friterad mat, kommersiella bakverk – och annan skräpmat som så många älskar att frossa i.