Fiskolja – Allt om fiskoljan som kosttillskott


Fiskolja som kosttillskott utvinns ur fiskens kött, och ska inte blandas ihop med fiskleverolja (som utvinnas ur fiskens lever.)

Som kosttillskott innehåller fiskolja en mängd nyttiga fetter som din kropp inte kan producera själv. Den viktigaste fettsyran i fiskolja är omega-3. Inte minst är omega-3 viktig för att ditt hjärta och din hjärna ska fungera optimalt.

För dig som funderar på att köpa fiskolja som kosttillskott finns det ett par saker att tänka på innan du bestämmer dig. Det kan nämligen vara skillnad på kvalité mellan olika fiskoljor.

Här följer 3 viktiga punkter.

  • 1. Eftersom omega-3 är synnerligen känslig för oxidering är det viktigt att fiskoljan har tillverkats i en skyddad miljö utan exponering för syre.
  • 2. Fiskolja ska alltid ha en tillsats av E-vitamin. Denna vitamin skyddar fiskoljan från att härskna.
  • 3. Ta reda på varifrån fiskoljan kommer. Är fisken från östersjön är det extra viktigt att fiskoljan är ordentligt renad och fri från miljögifter. Då många gifter i havet är fettlösliga, dras de automatiskt till feta fiskar. Speciellt insjöfisk och östersjöfisk är drabbat.

Det är vanligt att man använder ansjovis från havet utanför sydamerikas västkust. Vilket är en alldeles utmärkt fisk: med denna bas blir fiskoljan både billiga och bra.

Vem behöver köpa det här egentligen?

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi minst äta 2-3 portioner fisk eller skaldjur varje vecka. Och faktum är att många näringsexperter tycker att även denna dos är i minst laget; för optimal hälsa borde vi snarare äta fisk, gärna fet fisk, 5-7 gånger i veckan. Men det gör inte det flesta av oss.

I bästa fall får vi i oss fet fisk en eller ett par gånger varje månad. Vissa äter ingen fisk alls. Och för alla som inte har lust med eller kan äta fet fisk flera gånger i veckan är fiskolja som kosttillskott ett utmärkt alternativ för att du ändå ska få i dig nyttiga fetter.

  1. Det brukar vara lagom dosering med cirka 3 kapslar fiskolja varje dag om de ligger på ett gram stycket.
  2. Är det bra kvalitet på fiskoljan så kommer denna dos att ge dig rätt kvantitet omega-3, samt flera andra nyttiga ämnen.
  3. Har man ingen lust att ta fiskolja i form av kapslar så finns det även i flytande form. Det brukar vara billigare, samtidigt som det är en produkt för de som inte störs av fiskoljan distinkta doft och smak.
  4. Flytande fiskolja har också lättare att oxidera, vilket gör hanteringen svårare, och hållbarheten sämre.

Så tillverkas fiskoljan

När fisken har landats börjar man med att mixa fiskarna. Därefter hettar man upp mixen till runt 100 grader. Detta för att separera fetterna från köttet.

När fetter är separerat centrifugeras alltsammans så att fiskoljan skils från resten. Slutligen raffineras oljan genom upphettning så att oönskade smaker och ämnen försvinner.

Läs även mer om fiskolja och omega-3 för barn på den här sidan