Omega-3 och Huden


På senare år har det framkommit flera intressanta studier på effekten av Omega-3 för huden.

Det har visat sig att Omega-3 kan förebygga hudens åldrande markant samtidigt som den kan fungera som ett substitut och/eller komplement till vanliga hudpreparat såsom kortison och traditionella hudkrämer.

Är du noga med din hud och lägger tusentals kronor varje år på olika hudkrämer, kan det vara bra att veta att mycket av ”kvaliteten” på din hud är ett resultat av kosten du äter. Och att exempelvis investera i en bra fiskolja kan vara en mycket bättre åtgärd för en vacker hud, än en ny hudkräm.

Ett regelbundet intag av omega-3 via exempelvis tillskott av fiskolja kan göra huden mjukare och mer elastisk. Rynkor i huden bildas genom att kollagenet i huden minskar samtidigt som huden skadas/slits av yttre stimuli såsom solens strålar och värme/kyla. Genom att regelbundet äta omega-3 kan en stor del av rynkbildningen i huden motverkas. Detta på grund av de dokumenterade anti-inflammatoriska och blodflödesförbättrande egenskaperna hos Omega-3.

Intressant studie = förskjutning av hudens ålderstecken

En väldigt intressant undersökning utfördes i Tyskland ganska nyligen där ett antal kvinnor intog ett ökat intag av Omega-3 under tre månader.

Resultatet var markant.

  • Kvinnornas hudelastictet ökade med 10%!

Med tanke på att den vanliga minskningen av hudens elasticitet är cirka 0,5% per år, skapar detta goda möjligheter att förskjuta hudens åldrande genom ett ökat intag av omega-3.

Det har också visat sig att omega-3 har positiva effekter vid hudeksem. Omega-3 kan både komplettera eller ersätta behovet av kortinsonsalva – eller åtminstone bidra till att minska behovet av kortisonsalva och medföljande bieffekter.

Omega-3 har också i flera studier uppvisat mycket positiva effekter på patienter med psoriasis.