Om antioxidanter


Du har säkert hört talas om att det är bra med antioxidanter. Kanske har du även hört att de skyddar din kropp. Men vad är en antioxidant egentligen?

Det brukar vara lättast att förklara vad en antioxidant är genom att beskriva vad den har för syfte: att försvara blodet mot oxidering, eller oxidativ stress som det också kallas.

Antioxidanter är nödvändiga i alla levande organismer då de eliminerar de fria radikaler som orsaker oxideringen.

Och fria radikaler är inget vi kan undvika, även om vi skulle vilja. Dessa finns nämligen i luften vi andas; de bildas av syret i luften. När vi exponeras för miljögifter, strålning och annan negativ yttre stimuli ökar produktionen av fria radikaler.

Nödvändiga för vår överlevnad

För dig som undrar om antioxidanter verkligen är nödvändiga finns det bara ett svar. Utan antioxidanter skulle vi inte överleva. Faktiskt skulle vi dö bara efter ett par minuter. Men tack vare kroppens sofistikerade system av antioxidanter som kroppen själv bildar så klarar vi oss.

Oxidering leder till att kroppen blir sjuk eller åldras, medan antioxidanter är kroppen ”goda” försvar mot detta. Och för att hjälpa kroppen att hantera dessa funktioner bör man äta kost som innehåller rikligt med antioxidanter.

Här följer några riktlinjer.

  • frukt, bär, baljväxter och grönsaker innehåller mycket antioxidanter
  • motion är bra för att boosta kroppens egen produktion av antioxidanter
  • mat av god kvalitet ger kroppen ett naturlig skydd mot sjukdomar
  • omega3-kapslar från stabil fiskolja innehållet gott om bra antioxidanter

Fleromättat fett, rökning, solljus, strålning och alkohol är exempel på saker som har motsatt effekt och skyndar istället på kroppens oxideringsprocess.