Omega-3, träning och uthållighet


Många som motionerar konsumerar inte fisk enbart för att stärka sitt immunförsvar, utan också för att syresätta blodet – det vill säga maximera syreupptagningsförmågan.
Omega-3 är väldigt effektivt för i detta avseende: att få blodet att flyta lättare på samma gång som det vidgar blodkärlen. Detta ger ökade förutsättningar för bättre uthållighet under träning.

Syret transporteras lättare från lungorna till de kontraherande musklerna på samma gång som koldioxiden flyter lättare i den andra riktningen. Det här är nödvändigt för maximal syresättning.

Det är också ett välkänt faktum bland seriösa motionärer att ju mer man kan spara på glykogenet i musklerna, desto större blir uthålligheten under träningspasset.

Omega-3 skapar förutsättningar så att fria fettsyror och fettceller lättare transporteras till musklerna för att förbrännas, vilket på så vis sparar kroppens glykogenlager – och, följaktligen, ökar uthålligheten.

På samma sätt ökar Omega-3 transporten av blodsockret, vilket också påverkar uthålligheten under träning positivt.

Gå ner i vikt snabbare

En person som försöker gå ner i vikt genom att minska kaloriintaget har stor nytta av att samtidigt äta omega-3. Omega-3 gör som sagt blodet mer lättflytande vilket bidrar till ökad muskelmassa. Och en ökad muskelmassa resulterar också i ökad fettförbränning.

En annan positiv effekt av omega-3 under perioder av viktnedgång är den ökade mättnadskänslan, vilket också kommer att bidra till viktnedgången. Därtill ger Omega-3 en ökad seretoninhalt i blodet, vilket ger upphov till att man känner sig gladare, lugnare och mer tillfreds under bantningen. Vilket kan vara nog så viktigt, inte minst för att förebygga depression – och öka livskvaliteten.