Omegakosten – 6 grunder och 7 riktlinjer


För dig som är intresserad av Omegakost, även kallad för stenålderskost eller paleontologisk kost, har vi sammanställt några viktiga grunder och riktlinjer.

Först går vi igenom ”filosofin” bakom denna kost och argumenterar varför våra gängse västerländska matvanor inte alltid är så hälsosamma. Och därefter tittar vi lite närmare på vad du bör tänka på (samt vilka livsmedel som är aktuella) om du vill äta enligt Omegakostens riktlinjer.

# 6 grunder i Omegakosten

 1. Våra kroppar är från begynnelsen av den intelligenta människans födelse genetisk programmerade att äta de livsmedel som var vanliga under den paleolitiska eran. Om man jämför med den västerländska, moderna kosten innehåller omegakosten mer kött och fisk, mer grönsaker och frukt, inga eller få mejeriprodukter eller spannmål, mindre mättat fett, mindre transfetter, mer omega-3 och mindre omega-6 fettsyror.
 2. Industrialismen och massproduktionen av spannmål gjorde det enkelt för människor att äta stora mängder av omega-6-fetter, vilket rubbade balensen mellan omega-6 och omega-3 fetterna i kroppen.
 3. Omega-3/omega-6-kvoten i den paleontologiska kosten tros vara 50/50. Den aktuella kvoten i Skandinavien är cirka 20/1, till fördel för omega-6.
 4. Under jordbruksrevolutionen för 10000 år sen började människor äta mer spannmål, vilket resulterade i mindre omega-3 och mer omega-6.
 5. Kampanjer för att sänka kolesterolvärdet har gett upphov till en överdriven omega-6-konsumtion.
 6. Dessa kampanjer har även lett till en allmänt fördummande ”fettskräck”, där vi utan kunskap om vilka fetter som är goda, och vilka som är dåliga, underviker all slags fett. Detta har lett till att vår konsumtion av omega-3 minskat drastiskt.

# 7 riktlinjer (+ förslag på livsmedel) för dig som vill prova på denna kosthållning

 • 1. Ät mat som är rik på omega-3 fettsyror, som exempelvis fet fisk (sill, makrill, öring, sill och lax), valnötter, rapsolja och linfrö. Givetvis kan du som inte klarar av eller vill äta fet fisk eller nötter rekommenderar vi högkvalitativa omega-3 kapslar eller fiskolja.
 • 2. Bruka enkelomättade vegetabiliska oljor i matlagningen såsom olivolja och rapsolja.
 • 3. Ät mycket frukt och grönt varje dag.
 • 4. Ät större andel vegetabiliska proteiner i din kost som exempelvis böner, nötter och ärtor.
 • 5. Håll dig bort från mättat fett. Det gör du genom att framförallt äta magert kött (om du äter kött vill säga) och magra mejeriprodukter.
 • 6. Undvik vegetabiliska oljor som har höga halter Omega-6 fettsyror, som exempelvis majs-, tistel-, solros-, sojabön- och bomullsfröolja.
 • 7. Ät minimalt med transfetter. Undvik kommersiella bakverk, friterad mat, snacks och billiga färdigrätter.